10 tips voor en tijdens een thuisstudie


Voordat u een keuze maakt voor een thuisstudie én tijdens het volgen van de door gekozen cursus, is het goed om de volgende tien tips in uw achterhoofd te houden:

 

1. Bedenk waarom u een thuisstudie wilt volgen
Bent u op zoek naar ontspanning? Wilt u uw algemene ontwikkeling verbeteren? Wilt u uw beroepskennis op orde houden? Of gebruikt u een thuisstudie als volgende stap voor uw carrière? Op basis van uw behoefte kunt u op zoek gaan naar de thuisstudie, die het best bij u past.

 

2. Kies de juiste vorm van een thuisstudie
Het is goed mogelijk dat een cursus door verschillende instituten wordt aangeboden. Echter bij de een duurt de cursus 5 maanden en bij de ander 10. Bij de een kunt u ook nog in de praktijk oefenen, bij de ander niet. Als er verschillen zijn tussen de aanbieders van afstandsonderwijs, bedenk dan voor u zelf wat uw voorkeur is.

 

3. Mogelijkheden om het lesgeld laag te houden
Er zijn verschillende mogelijkheden om de cursusprijs te verlagen, of misschien zelfs helemaal niet zelf te betalen. Voorbeelden hiervan zijn: betaling van de thuisstudie door uw werkgever, betaling met opleidingscheques (in België) en de scholingskosten opgeven bij uw belastingaangifte.

 

4. Risicovrij bestellen en testen
Een thuisstudie vergelijken kunt u eenvoudig op deze website. Weet u waar u de cursus wilt volgen? Bestel dan direct online op de website van het instituut. Zodra u de thuisstudie thuis heeft ontvangen, heeft u minimaal 14 dagen de tijd om te bepalen of de cursus iets voor u is. Voldoet de thuisstudie niet aan uw verwachtingen, dan kunt u deze retourneren.

 

5. Beslis wanneer u klaar wilt zijn
U heeft de thuisstudie in huis. Dan weet u ook hoeveel maanden er gemiddeld over de thuisstudie wordt gedaan. Beslis voor u zelf in hoeveel maanden u klaar hoopt te zijn. Dit is belangrijk, omdat dit dan in uw hoofd gaat zitten en u op deze manier een afspraak met u zelf maakt.

 

6. Bepaal een vast tijdstip voor uw cursus
Het is het beste om een vast tijdstip te bepalen wanneer u aan de thuisstudie gaat werken. Op deze manier kunt u zich beter aan de afspraak houden “wanneer wil ik klaar zijn”.

 

7. Ga stug door
Er kan altijd een moment komen dat u even geen zin heeft. Het voordeel van een thuisstudie is dat u niet verplicht naar een klas hoeft. U kunt zelf uw les inhalen. Maar doe dit ook. Laat voor u niet gelden: Van uitstel komt afstel. Denk er aan: u heeft met u zelf een afspraak gemaakt.

 

8. Een goede examenvoorbereiding is het halve werk
Kunt u voor uw thuisstudie een examen doen? Dan ontvangt u vaak al van het instituut aandachtspunten om het examen tot een goed einde te brengen. Volg deze tips, maar volg ook uw eigen manier van voorbereiden.

 

9. Geef een passend vervolg aan uw afgeronde thuisstudie
Als u een thuisstudie heeft afgerond, dan kunt u zichzelf de volgende vragen stellen: Wat nu? Heeft u voldoende beroepskennis tot u genomen? Of heeft u een hobbycursus afgesloten? Welk passend vervolg kunt u hieraan geven? Een leven lang leren is tegewoordig zeer belangrijk. Er zijn zoveel interessante thuisstudies, zodat u waarschijnlijk een passend vervolg kunt geven aan uw afgeronde thuisstudie.

 

10. Deel uw ervaringen
Help mensen, die zich nog aan het oriënteren zijn en schrijf wat u van uw thuisstudie vond. Wat was goed, wat kon beter? Hoe heeft u alles zelf ervaren? Deel uw ervaringen op ThuisstudieVergelijk.nl en klik op één van de volgende links: LOI ervaringen, NHA ervaringen, Studieplan ervaringen, Laudius ervaringen.