Wat is een thuisstudie?


Een thuisstudie is een cursus of opleiding, die (voornamelijk*) thuis wordt gevolgd. Je gaat dus niet naar een school, buurthuis of andere locatie. Daarbij volg je de cursus alleen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om met iemand in de buurt af te spreken om samen te leren. Maar het uitgangspunt van een thuisstudie is dat je zelf je locatie bepaalt om te leren. Ook bepaal je zelf het tijdstip en hoe fanatiek je met de thuisstudie bezig bent. De cursus wordt thuis gestuurd en je volgt de thuisstudie aan de hand van het opgestelde leerplan. Je bepaalt zelf hoe snel of langzaam je de lessen afwerkt. Dat is één van de voordelen van een thuisstudie. Klik op de volgende link om een overzicht te krijgen van alle voordelen en nadelen van een thuisstudie.
In Nederland en België volgen jaarlijks honderdduizenden mensen een thuisstudie. Daardoor is het met recht een geaccepteerde vorm van onderwijs.

Andere omschrijvingen van een thuisstudie, die hetzelfde betekenen zijn: afstandsonderwijs en schriftelijke cursus.

 

* voornamelijk = hiermee wordt bedoeld dat er ook thuisstudies zijn, die gedeeltelijk thuis worden gedaan. Deze thuisstudies hebben ook klassikale lessen om zo de praktische kennis over te brengen. Dit is met thuis studeren niet altijd mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn de cursus pedicure, de opleiding schoonheidsspecialiste en de cursus gewichtsconsulent.
 

 

Verschil tussen thuisstudie en zelfstudie

Soms wordt met een thuisstudie een zelfstudie bedoeld en omgekeerd. Maar wat is een thuisstudie? En wat is een zelfstudie? Er is een verschil tussen een thuisstudie en een zelfstudie. Bij een thuisstudie kun je gebruik maken van een persoonlijke docent. Deze kijkt je huiswerk na en beantwoordt vragen. Bij een zelfstudie kun je geen gebruik maken van een persoonlijke docent. Soms kun je gebruik maken van een forum. Het kan ook zijn dat andere cursisten je antwoorden nakijken. Maar je hebt geen contactmogelijkheid met een gespecialiseerde docent. Bij een thuisstudie kan het huiswerk per post of digitaal worden ingestuurd. Je kunt dan inloggen in een digitale leeromgeving en daar je huiswerk insturen.

 
Rate the course

 • Questions

  Yes:   No:

  Yes:   No:

  Rating

  Lesmateriaal
  Inhoud van de cursus
  Ondersteuning van docent
  Prijs-kwaliteitverhouding
  Totaaloordeel