Makelaarsopleiding

Makelaarsopleiding

Heb je interesse in vastgoed of ben je op zoek naar een baan met toekomst? Als makelaar heb je een veelzijdige en afwisselende baan. En met de huidige huizenmarkt is er steeds meer behoefte aan goede makelaars. Je helpt mensen aan een eigen huis door professioneel advies te bieden bij de koop, verkoop of verhuur van een woning. Je kunt na het afronden van een makelaarsopleiding veel kanten op. Dat is natuurlijk een groot voordeel van een opleiding makelaar. Het is dus een baan met toekomst, want van zodra je het diploma van SVM nivo in handen hebt, kun je aan de slag. Je kunt dan als zelfstandige makelaar-taxateur aan de slag, maar je kunt ook gaan werken bij een makelaars- verzekerings- of beleggingskantoor.

 

Hoe word je makelaar?

Leuk dat je interesse hebt om makelaar te worden! Op deze pagina leggen we je alles uit. Zo weet je precies hoe je makelaar kunt worden.

Een makelaar is een vrij beroep. Dit betekent dat je niet meer hoeft te worden beëdigd. Ook zijn de regels soepeler dan in het verleden. Maar natuurlijk betekent dat nog steeds dat je voldoende kennis van zaken moet hebben. Je moet dus een makelaarsopleiding volgen om aan deze kennis te komen. En daarna leg je het makelaarsexamen af om aan te tonen dat je voldoende kennis hebt. Daarna kun je worden ingeschreven in het makelaarsregister (na de succesvolle afronding van de praktijktoets) en mag jij je officieel makelaar noemen.

 

Is er een vooropleidingseis bij een makelaarsopleiding?

Nee, iedereen mag met een opleiding makelaar beginnen. Er wordt dus niet van tevoren gekeken wat jouw opleidingsniveau is. Wel is het advies om minimaal een havo-diploma te hebben. Makelaarsopleidingen komen met een proefperiode van 14 dagen. Je kunt dus voor jezelf snel een inschatting maken of je het niveau van de makelaarsopleiding aan kunt. Is dit het geval? Dan kun je zonder problemen verder gaan. Denk je dat de makelaarsopleiding voor je te lastig is? Dan kun je zonder problemen de thuisstudie retourneren.

 

Uit welke onderdelen bestaat de makelaarsopleiding?

Elke makelaarsopleiding bestaat uit de volgende vijf algemene modules:

  1. Vastgoedeconomie: economische zaken zoals vraag en aanbod, conjunctuur en concurrentie komen aan bod
  2. Financiën, fiscaliteiten en taxaties: je leert onder andere om een juiste waardebepaling te maken en leer je om risico’s in te schatten bij transacties
  3. Juridische aspecten 1: privaatrecht, hypotheken, koop- en huurcontracten en andere wetten komen aan de orde
  4. Juridische aspecten 2: dit gaat onder andere over publiekrecht, ruimtelijke ordening, bestuursrecht
  5. Bouwkunde: Je leert bouwkundige inzichten te krijgen, krijgt kennis van onderhoud en de staat van een woning evenals de constructie en gebruikte materialen

Naast deze algemene modules is er ook nog een specialisatie:

  • Wonen

 

Hoe lang duurt een opleiding makelaar?

Bij een thuisstudie makelaar leer je in je eigen tijd en tempo. Heb je de komende weken tijd over? Dan kun je sneller door de lesstof gaan. Heb je de komende week een volle agenda? Geen probleem! Je thuisstudie wacht geduldig op je. Je bepaalt zelf waar je leert. Op deze manier kun je de opleiding makelaar perfect in je leven inpassen. Dus als je een thuisstudie volgt, volg je een deeltijd opleiding kindercoach te volgen. Je deelt zelf je tijd in naast je baan en gezin. Gemiddeld wordt een makelaarsopleiding in twee jaar afgerond. Maar zoals vermeld, kan dit ook sneller of langzamer.

 

Wat is SVM nivo?

Logo van SVM nivo

SVM nivo staat voor Stichting Vakexamen Makelaardij in Onroerende Goederen. Zij ontwikkelen examens en nemen deze af. Via hen kun je na je makelaarsopleiding de examens afronden en zo aantonen dat je over voldoende kennis beschikt.

SVM nivo is onafhankelijk. Zij zijn niet gekoppeld aan een instituut, maar zijn wel onderdeel van het Examenadviesburo. Bovendien brengen ze geen eigen makelaarsopleidingen uit. SVM nivo geeft de eindtermen van het makelaarsexamen aan. Dit betekent dat zij bepalen welke kennis je moet hebben op welke gebieden. De opleiders moeten met hun opleiding makelaar aansluiten bij deze eindtermen. Anders gaat het mis en kun je een deel van het examen niet maken.

Wil je in het register van SVM nivo worden opgenomen? Dan moet je bij hen na het succesvol afronden van de examens ook de praktijktoets afleggen. De website van SVM nivo is hier te vinden.

 

Wat zijn de kosten van het examen om makelaar te worden?

De opleidingsinstituten verzorgen de thuisstudie makelaardij. Bij deze thuisstudie zijn de kosten van de examens niet inbegrepen. Deze examens worden verzorgd door SVM nivo. De totale kosten voor alle examens bedragen ongeveer 1100 euro. Als je kiest voor extra zekerheid en voorbereiding dan kun je nog verschillende vakbekwaamheidsexamens en oefentoetsen volgen. De prijs kan dan oplopen tot ongeveer 2000 euro. Dit is afhankelijk van het gekozen pakket. Meer informatie hierover is te vinden op de website van SVM nivo.

 

Wat is de beste makelaarsopleiding van Nederland?

Het is niet mogelijk om objectief aan te geven wat de beste makelaarsopleiding van Nederland is. De reden hiervoor is dat de slagingspercentages voor de examens van makelaardij niet openbaar zijn per opleider. Dus de beste makelaarsopleiding is die opleiding waar jij je het beste bij voelt.

 

Makelaarsopleiding
5 (100%) 1 stem[men]Elke thuisstudie vergeleken

Makelaar Taxateur O.Z. (Wonen)
Prijs: € 629

Makelaar Taxateur O.Z. (Wonen)
Makelaar-taxateur onroerende zaken
Prijs: € 1056.00
Cursusduur: 32 maanden
Cadeau: Met BladCadeau t.w.v. €50,-

Makelaar-taxateur onroerende zaken
HBO Bachelor Bedrijfskunde MER – Makelaardij
Prijs: € 5,760.00

HBO Bachelor Bedrijfskunde MER – Makelaardij
HBO Bachelor Bedrijfskunde MER – Makelaardij Klassikaal
Prijs: € 8,622.00

HBO Bachelor Bedrijfskunde MER – Makelaardij Klassikaal
Makelaar-taxateur o.z.
Prijs: € 945.00

Makelaar-taxateur o.z.
Makelaar
Prijs: € 699.00

Makelaar

Ook misschien interessant

Opleiding Assistent makelaar wonen